Privacy

Personal Data Protection Act 2010 (Act 709)
papa-small

Our commitment to your privacy
This Privacy Notice outlines how KLCC Parking Management Sdn Bhd (259094-U) (“KPM”) collects, uses, maintains and discloses your personal data in respect of how KPM safeguards the personal data in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (Act 709).

“KPM” or “We” in this notice refers to KLCC Parking Management Sdn Bhd.

Your consent is important
When you request information or sign up for our season parking facility or give us your information, you may be required to provide KPM with your personal data. In doing so, you consent to its use by KPM in accordance with this Privacy Notice.

You have the choice, at any time, not to provide your personal data/sensitive personal data or to revoke your consent to KPM processing of your personal data/sensitive personal data. However, failure to provide such personal data/sensitive personal data or revocation of your consent to process personal data/sensitive personal data provided may result in KPM being unable to provide you with effective and continuous products and services.

What types of personal data do we collect?
Personal data refers to any information that relates directly or indirectly to an individual, who is identified or identifiable from that information or from that and other information in the possession of KPM, including any sensitive personal data(e.g. data relating to physical or mental health, religious affiliation, etc.) and expression of opinion.

The types of personal data we collect may include, but is not limited to your name, address, other contact details, age, occupation, marital status, financial information such as your income, identity card or passport details, place of birth, credit history and your transaction history.

The personal data we collect can be either obligatory or voluntary. Obligatory personal data are those that we require in order to provide you with our products and services. If you do not provide us with obligatory personal data, we would not be able to provide you with our products and services. Voluntary personal data are those that are not mandatory in order for us to provide you with our products and services. If you do not provide us with voluntary personal data, you can still sign up for our products and services. Obligatory and voluntary personal data differ for each products and services and will be indicated in the application forms.

How do we collect your personal data?
We obtain your personal data in various ways, such as:
• When you sign up for season parking, request for season card or parking ticket replacement or use one of the many services we provide.
• When you contact KPM through various methods such as application forms, complaint forms, emails and letters, telephone calls and conversations you have with our staff in our parking operation.
• We may also obtain your personal data when you participate in customer surveys or when you sign up for any of our events or promotions.
• When we obtain any data and information from authorised third parties (e.g. credit reference agencies, regulatory and enforcement agencies, employers, legal).

What is the purpose of processing your personal data?
We may process your personal data for the following reasons:
• To assess your application for any of our products and services.
• To manage and maintain your membership account and facility.
• To respond to your enquiries and complaints and to resolve disputes.
• For internal functions such as evaluating the effectiveness of marketing, market research, statistical analysis, publicity and modeling.

In addition, we may also use your personal data for the fulfillment of any regulatory requirements and for any other reasons connected with providing you the services you require.

From time to time, we may disclose personal data and/or sensitive personal data in accordance with our disclosure policy.

You have a choice to withdraw your consent for receiving marketing or promotional materials/communication, you may contact us using the contact details found below. Please be aware that once we receive confirmation that you wish to withdraw your consent for marketing or promotional materials/communication, it may take up to twenty one (21) working days for your withdrawal to be reflected in our systems. Therefore, you may still receive marketing or promotional materials/communication during this period of time. Please note that even if you opt out from receiving marketing or promotional materials, KPM may still contact you for other purposes in relation to the parking facilities or services that you hold or have subscribed with KPM.

To whom do we disclose your personal data?
Your personal data and sensitive personal data held by us shall be kept confidential. However, in order to provide you with effective and continuous products and services and to comply with any legal and regulatory requirements, we may need to disclose your personal data to:
• Strategic partners to  KPM  as well as any  Company within the KLCC Group of Companies.
• Our authorised agents and service providers with whom we have contractual agreements for some of our functions, services and activities.
• Parties authorised by you.
• Enforcement regulatory and governmental agencies as permitted or required by law, authorised by any order of court or to meet obligations to regulatory authorities

The disclosure of your data may involve the transfer of your personal data to places outside of Malaysia, and by providing us your personal data you agree to such a transfer where it is required to provide you the services you have requested, and for the performance of any contractual obligations you have with KPM including for storage purposes.

Disclosure of sensitive personal data will not be undertaken unless your explicit consent is obtained prior to the disclosure.

How do we protect your data?
The security of your personal data and sensitive personal data is our priority. KPM takes all physical, technical and organisational measures needed to ensure the security and confidentiality of personal data. If we disclose any of your personal data to our authorised agents or service providers, we will require them to appropriately safeguard the personal data provided to them.

How long may we retain your personal data?
We will only retain your personal data for as long as necessary to fulfill the purpose(s) for which it was collected or to comply with legal, regulatory and internal requirements. . Afterwards we will destruct or permanently delete your data.

How can you access / correct / update your personal data?
We are committed to ensure that the personal data we hold about you is accurate, complete, not misleading and up-to-date. If there are any changes to your personal data or if you believe that the personal data we have about you is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date, please contact us in writing so that we may take steps to update your personal data.

You have the right to access your personal data. If you would like to request access to your personal data, please contact us. Please note that depending on the information requested we may charge a small fee. We may also take steps to verify your identity before fulfilling your request for access to your personal data.

How may you contact us?
If you need to contact us, you may write in to us or visit us at:

KLCC PARKING MANAGEMENT SDN BHD
LEVEL P2, TOWER 1, PETRONAS TWIN TOWERS
KUALA LUMPUR CITY CENTRE
50088 KUALA LUMPUR

Or email us at klccparking@klcc.com.my

Changes to this Privacy Notice
Please note that we may update this Privacy Notice from time to time. If there are material changes to this Privacy Notice, we will notify you by posting a notice of such changes on our website or by sending you a notification directly. Do periodically review this Privacy Notice to stay informed on how we are protecting your information.

This Privacy Notice is as of 10th February 2014.

We provide the Privacy Notice in both English and Bahasa Malaysia. In case of any inconsistencies between these two, the English version shall prevail. In case there is a discrepancy on how we collect or use your personal data between this Privacy Notice and the terms and conditions of your specific product or service, the terms and conditions of your specific product or service shall prevail.

 

I hereby consent for KLCC Parking Management Sdn Bhd to process my personal data in accordance with this Privacy Notice made pursuant to the Personal Data Protection Act 2010.

Signature :  ________________________________________
Name      :  ________________________________________
Date        :  ________________________________________

 

 

 

Jaminan Terhadap Privasi Anda
Notis Privasi ini adalah rumusan bagaimana KLCC Parking Management Sdn Bhd(259094-U) (“KPM”) mengumpul, menggunakan, mengendali dan mendedahkan data peribadi tuan/puan dan bagaimana KPM melindungi data peribadi tuan/puan sepertimana yang dinyatakan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709).

“KPM” atau “Kami” dalam notis ini adalah merujuk kepada KLCC Parking Management Sdn Bhd.

Kebenaran tuan/puan adalah penting
Bila tuan/puan memohon maklumat atau melanggan kemudahan parkir bulanan kami atau memberi maklumat tuan/puan kepada kami, tuan/puan mungkin akan diminta oleh KPM untuk menyediakan maklumat data peribadi. Dengan berbuat demikian itu tuan/puan telah membenarkan KPM menggunakan data tersebut sepertimana notis privasi ini.

Pada bila-bila masa, tuan/puan mempunyai pilihan untuk tidak memberikan data peribadi / data peribadi sensitif atau untuk menarik balik kebenaran kepada KPM untuk memproses data peribadi / data peribadi sensitif tuan/puan. Walaubagaimana pun, kegagalan menyediakan data peribadi / data peribadi sensitif tersebut atau penarikan balik kebenaran kepada KPM untuk memproses data peribadi / data peribadi sensitif yang telah diberi mungkin akan menyebabkan kegagalan kepada KPM untuk menyediakan produk dan perkhidmatan yang berkesan dan berterusan.

Apakah data peribadi yang kami simpan?
Data peribadi merujuk kepada apa-apa maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan individu, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti berdasarkan maklumat tersebut, atau dari maklumat lain yang berkaitan dengannya yang dimiliki oleh KPM, termasuk sebarang data peribadi sensitif (seperti data berkaitan dengan kesihatan fizikal dan mental, agama, dan sebagainya) dan sebarang pendapat.

Data peribadi yang kami simpan mungkin termasuk, walaupun tidak terhad kepada, nama tuan/puan, alamat, sebarang maklumat perhubungan yang lain, umur, pekerjaan, taraf perkahwinan, maklumat kewangan seperti pendapatan, kad pengenalan atau pasport, tempat lahir, maklumat kredit dan transaksi kredit.

Data peribadi dalam simpanan kami mungkin terdiri daripada yang wajib diberikan atau yang diberi secara sukarela. Data peribadi wajib, merupakan data yang perlu untuk kami menyediakan produk dan perkhidmatan kami. Jika tuan/puan tidak memberikan data peribadi tersebut, kami tidak akan dapat menawarkan produk dan perkhidmatan kami. Data peribadi sukarela adalah data yang tidak diwajibkan untuk kami membekalkan produk dan perkhidmatan kami. Jika tuan/puan tidak memberikan data peribadi sukarela, tuan/puan masih boleh melanggan produk dan perkhidmatan kami. Data peribadi wajib dan data peribadi sukarela adalah berlainan mengikut produk dan perkhidmatan yang kami tawarkan dan akan dikenal pasti dalam borang permohonan.

Bagaimana kami mengumpul data peribadi tuan/puan?
Kami memperolehi data peribadi tuan/puan dalam berbagai cara, antaranya:
• Bila tuan/puan melanggan parkir bulanan, memohon gantian tiket yang rosak atau hilang atau menggunakan produk lain yang kami sediakan.
• Bila tuan/puan menghubungi kami melalui berbagai cara seperti borang permohonan, borang aduan, email dan surat, panggilan telefon dan perbualan antara tuan/puan dengan pekerja dalam operasi kami.
• Bila tuan/puan mengambil bahagian dalam tinjauan pelanggan atau mengambil bahagian dalam majlis dan promosi kami.
• Bila kami memperoleh maklumat dari pihak ketiga yang diiktiraf (seperti ejensi rujukan kredit, ejensi badan penguatkuasa, majikan dan badan perundangan).

Apakah tujuan memproses data peribadi tuan/puan?
Kami mungkin memproses data peribadi tuan/puan atas sebab-sebab berikut:
• Untuk menilai permohonan terhadap produk dan perkhidmatan kami.
• Untuk mengurus dan menjaga akaun keahlian dan kemudahan.
• Untuk menjawab pertanyaan dan aduan dan untuk menyelesaikan perselisihan.
• Untuk fungsi dalaman seperti menilai keberkesanan pemasaran, kajian pasaran, analisa statistik, publisiti dan model.

Tambahan lagi, kami mungkin juga menggunakan data peribadi tuan/puan untuk memenuhi keperluan perundangan atau apa-apa jua sebab lain yang berkaitan dengan perkhidmatan yang tuan/puan perlukan.

Dari semasa ke semasa, kami mungkin menyalurkan data peribadi dan/atau data peribadi sensitif seperti mana polisi kami.

Tuan/puan boleh menarik balik kebenaran untuk menerima bahan-bahan/komunikasi mengenai pemasaran dan promosi dengan menghubungi kami seperti alamat keterangan di bawah. Sila ambil perhatian, selepas kami menerima arahan tersebut, kami mungkin mengambil masa sehingga dua puluh satu (21) hari bekerja untuk mengemaskini sistem kami. Oleh kerana itu, tuan/puan mungkin akan terus menerima maklumat dari kami sepanjang masa tersebut. Walaupun tuan telah tidak menerima bahan-bahan pemasaran dan promosi, KPM mungkin akan terus menghubungi tuan/puan untuk tujuan-tujuan lain yang berkaitan langganan tuan/puan terhadap kemudahan parkir atau perkhidmatan-perkhidmatan kami yang lain.

 

Kepada siapa data peribadi / data peribadi sensitif anda kami salurkan?
Data peribadi / data peribadi sensitif anda yang ada pada kami akan kami simpan secara sulit. Walaubagaimana pun, dalam usaha kami untuk menyediakan produk dan perkhidmatan yang berksesan dan berpanjangan dan untuk mematuhi keperluan undang-undang dan perundangan, kami mungkin akan perlu menyalurkan maklumat peribadi anda kepada:
• Rakan perniagaan dalam KPM termasuk Kumpulan Syarikat KLCC.
• Ejen bertauliah dan penyedia perkhidmatan yang mempunyai perjanjian untuk membantu fungsi, perkhidmatan dan aktiviti kami.
• Penyedia perkhidmatan kewangan (seperti broker pajakan, syarikat insuran).
• Pihak yang tuan/puan tauliahkan.
• Badan penguasa dan agensi kerajaan seperti yang dibenarkan dan diperlukan oleh undang-undang, ditauliahkan oleh perintah mahkamah untuk memenuhi tanggungan kepada badan penguasa.

Penyaluran data tuan/puan mungkin melibatkan pemindahan data peribadi tuan/puan ke tempat-tempat diluar Malaysia, dan dengan memberikan data tersebut kepada kami, tuan/puan telah bersetuju dengan pemindahan tersebut bila mana ia diperlukan untuk menyediakan perkhidmatan yang tuan/puan mohon dan untuk mematuhi tanggungan kontrak tuan/puan dengan KPM termasuk untuk tujuan penyimpanan.

Penyaluran data peribadi sensitif tidak akan dilakukan melainkan telah mendapat kebenaran daripada tuan/puan sebelumnya.

Bagaimana kami melindungi data tuan/puan?
Keselamatan data peribadi tuan/puan adalah keutamaan kami. KPM mengambil langkah-langkah yang diperlukan dari segi fizikal, teknikal dan organisasi untuk memastikan semua data tuan/puan adalah selamat dan sulit. Jika kami mendedahkan data peribadi tuan/puan kepada ejen bertauliah atau penyedia perkhidmatan kami, kami akan pastikan mereka juga turut menjaga keselamatan data peribadi tuan/puan yang kami serahkan kepada mereka.

Berapa lama kami menyimpan data peribadi tuan/puan?
Kami akan menyimpan data peribadi tuan/puan selama yang perlu bagi tujuan yang telah ditetapkan atau seperti yang dituntut oleh undang-undang, perundangan dan keperluan dalaman syarikat dan dalam apa jua keadaan sekali pun tidak akan melebihi tujuh (7) tahun. Selepas itu, data anda akan kami musnahkan atau dipadamkan secara kekal.

Bagaimana tuan/puan boleh membuka/membetulkan/mengemaskini data peribadi anda?
Kami sentiasa berusaha untuk memastikan data peribadi tuan/puan yang ada pada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan yang terkini. Jika terdapat sebarang perubahan pada data peribadi tuan/puan atau jikan tuan/puan percayai bahawa data peribadi tuan/puan yang ada pada kami tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan dan bukan data terkini, sila hubungi kami secara bertulis agar kami dapat mengambil tindakan sewajarnya untuk mengemaskini data peribadi tuan/puan tersebut.

Tuan/puan berhak untuk membuka data peribadi tersebut. Jika tuan/puan ingin memohon untuk membuka data peribadi tersebut, sila hubungi kami. Harap maklum bahawa tuan/puan mungkin dikenakan bayaran tertentu untuk berbuat demikian. Kami juga mungkin memohon bukti pengenalan diri sebelum membenarkan tuan/puan berbuat demikian.

Bagaimana tuan/puan boleh menghubungi kami
Jika tuan/puan perlu menghubungi kami, tuan/puan boleh:

KLCC PARKING MANAGEMENT SDN BHD
LEVEL P2, TOWER 1, PETRONAS TWIN TOWERS, KUALA LUMPUR CITY CENTRE,
50088 KUALA LUMPUR

Atau alamat email kami klccparking@klcc.com.my

Perubahan kepada Notis Privasi ini
Sila ambil perhatian bahawa, kami mungkin mengemaskini Notis Privasi ini dari semasa ke semasa. Jika ada sebarang perubahan kepada dokumen ini, kami akan mengumumkannya kepada tuan/puan melalui laman web kami atau dengan menghantar secara terus kepada tuan/puan. Sila semak semula Notis Privasi ini untuk mengetahui bagaimana kami melindungi maklumat tuan/puan.

Notis Privasi ini bertarikh 10hb Febuari 2014.

Kami memberi Notis Privasi ini dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Jika berlaku sebarang percanggahan antara kedua-duanya, versi dalam Bahasa Inggeris adalah diguna pakai. Jika berlaku percanggahan dari segi cara kami mengumpul dan penggunaan data peribadi tuan/puan antara Notis Privasi ini dan terma dan syarat dari produk atau perkhidmatan tertentu yang kami sediakan, terma dan syarat produk dan perkhidmatan adalah diguna pakai.

 

Saya dengan ini bersetuju untuk membenarkan KLCC Parking Management Sdn Bhd memproses data peribadi saya seperti yang tertera di dalam Notis Privasi ini demi mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

Tandatangan  :  ________________________________________
Nama            :  ________________________________________
Tarikh            :  ________________________________________

Please go through the “Privacy Notice” and submit your consent using the form below:

No Fields Found.